Galapagos Adaları


Doğa harikası yerler arasında en üst sıralarda yer alan Galapagos Adaları, Ekvador Cumhuriyeti’nde bulunmakta olup, 1978 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.


Güney Amerika kıtasından yaklaşık 1.000 km uzaklıktaki Pasifik Okyanusunda yer alan bu 19 ada ve çevresindeki benzersiz deniz koruma alanı, "yaşayan müze ve evrim vitrini" olarak adlandırılmıştır.


Galapagos takımadası, en büyükleri Santa Cruz, Fernandina, Santiago (San Salvador) ve San Cristobal olan 13 ana adadan ve 7 küçük adadan oluşmaktadır. Üç okyanus akıntısının birleştiği yerde bulunan Galápagos, deniz türlerinin eşşiz 'eritme potası'dır.

Devam eden sismik ve volkanik aktivite, adaları oluşturan süreçleri yansıtmaktadır. Bu süreçler ve adaların aşırı izolasyonu hayal gücünün sınırlarını zorlayan bitkiler ile mavi ayaklı kuşlar, deniz iguanalar ve dev kaplumbağaları gibi ancak masallarda duyulan hayvanlara ev sahipliği yapmasını sağlamıştır.

Adaları bu denli değerli yapan sebeplerden biri de dünyaca ünlü biyolog Charles Darwin’in 1835'te ziyaretinin ardından evrim teorisini geliştirmesidir. Çok uzun yıllar insanoğlunun keşfedememesi sayesinde doğasını koruyan adalar masmavi denizi, sevimli deniz aslanları ve gökyüzüne sahiplik yapan iri albatroslarıyla ziyaretçilerini büyülemekte ve kimilerince “Tabiatın Ütopyası” olarak adlandırılmaktadır.



Sadece Galapagos Adaları ve Hint Okyanusu'nda yer alan Aldabra'da yaşamını sürdüren ve 100 yıldan fazla yaşayan dev kaplumbağaları görmek siz keyif verecektir. Avlanma ile 16. yüzyılda 250 bin olan sayıları 3 bine KADAR düşen dev kaplumbağaların sayısı, günümüzde koruma altına alınarak 20 bine çıkarılmıştır.

Endemik özelliklere sahip olan adalarda, dünyanın suda yiyecek arayan tek kertenkelesi olup, 9 metre kadar derinliğe dalan deniz iguanaları yaşamaktadır. Korkmanıza gerek yok çünkü bu ilginç canlıların en sevdiği şey deniz yosunudur.



Kırmızı kaya yengeçleri sadece Galapagos adalarına özgün olmasa da deniz kertenkelelerinde bulunan kenelerle beslendiğinden adanın mükemmel doğal dengesinin vazgeçilmez unsurlarından birini oluşturmaktadır.



Lav alanlarında gelişmeyi başaran kaktüs türleri dikkat çekicidir. Yeryüzünde başka hiçbir yerde bulunmayan bitkilere ev sahipliği yapan adalar gözlerden uzak konumu, egzotik bitkileri ve farklı hayvan türleri ile doğallığını asırlardır korumaya devam etmektedir.


Türkiye'den direkt uçuşu bulunmayan takımadalara gitmek için genellikle Madrid üzerinden Ekvador'un Quito ya da Guayaquil gibi şehirlerine gitmek gerekmektedir. Quito’dan yaklaşık 2 saatlik bir uçuştan sonra havaalanın bulunduğu küçük Baltra Adası'na varılmakta buradan Itabaca Kanalı'ndan Santa Cruz Adası'na geçilmektedir.

Kaplumbağa Körfezi Plajı, 1964’te kurulan Charles Darwin Araştırma Merkezi, Galapagos Ulusal Parkı, San Cristobal Müzesi ve Sierra Negra Yanardağı popüler turist destinasyonlarıdır.






Comments

Popular Posts