Wieliczka ve Bochnia Kraliyet Tuz Madenleri

 


 


1978 senesinde UNESCO tarafından korunma altına alınan Wieliczka ve Bochnia'daki kaya tuzu yataklarının en önemli özelliği dünyanın en eski tuz madenlerinden olmalarıdır.

Wieliczka Tuz Madenleri

Madenlerin geçmişi 20 milyon yıl öncesine dayanmakta olup bir zamanlar deniz altında olmalarına karşın zamanla tektonik hareketler ile su yüzüne çıkmışlardır.


Wieliczka ve Bochnia Kraliyet Tuz Madenleri, 13. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar Avrupa'da madencilik tekniklerinin gelişiminin tarihi aşamalarını göstermektedir: her iki madende de sanat eserlerinin bulunduğu yüzlerce kilometrelik galeriler, yeraltı şapelleri ve tuzdan oyulmuş heykeller vardır.

Polonya’nın Krakow şehrinden yaklaşık 1 saat uzaklıkta olan Wieliczka ile 20 km mesafede Bochnia bölgesindeki daha küçük olan Veckihya tuz madenleri 1996’da düşük tuz fiyatları ve madeni su basması sebebiyle kullanıma kapatılmıştır.



Madenlerde kaya tuzundan yapılmış tarihi kişilerin ve din adamlarının figürleri bulunmakta olup, bunların eskilerini maden işçileri yapmışsa da çağdaş sanatçılar yeni eserler üretmeye devam etmektedir.

Yaklaşık 300 km. uzunluğunda tünellere sahip bu madenlerde bir zamanlar 64 ila 327m arası kazılarak günde 15.000 ton kaya tuzu çıkarılmaktaydı.





Wieliczka Tuz madenlerine girmek için kişi başı 70 zloty (yaklaşık 150 tl) bilet parası ödemek gerekiyor. Ziyaretçilerin gezebildiği yol 3.5 km uzunluğunda olup, rehber eşliğinde yaklaşık 20 kişilik grup asansörler ile yerin altına inmektedir.


Ahşap merdivenlerden inildiğinde Kopernika, yedi cüceler ve dizleri üzerinde Macar kraliçesine yüzük uzatarak evlenme teklif eden Polonya kralının heykelleri, tuzdan Da Vinci’nin Son Akşam Yemeği tablosu hatta tuzdan avizeler ve granit görünümlü tuzdan zemin döşemesi görülebilmekte.

Madende bulunan iki şapelde düğün törenleri düzenlenmekte olup, ayrıca tuz madenciliğinin tarihini anlatan bir müze bulunmaktadır. Bir de suyunun cilde çok iyi geldiği belirtilen bir yer altı gölü varsa da gölden su çekmek ve girmek yasaktır.



Comments

Popular Posts