Göreme Milli Parkı ve Kapadokya

 


Orta Anadolu platosunda, erozyonla yontulmuş volkanik bir manzara içinde yer alan Göreme Milli Parkı, Derinkuyu Yeraltı Şehri, Kaymaklı Yeraltı Şehri, Karlık Kilisesi, Aziz Theodore Kilisesi, Karain Güvercinlikleri ve Soğanlı Arkeolojik Alanı olarak yedi bölüm halinde 1985 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne dahil edilmiştir.

Bir ucunda Erciyes Dağı (3916 m) ve diğer ucunda Hasan Dağı (3253 m) bulunan Göreme Milli Parkı ve Kayalık Kapadokya Bölgesi’nin en önemli özelliği rüzgârın ve yağmur sularının zaman içerisinde oluşturduğu çok sayıda peribacası barındırmasıdır. Peribacaları sanki bir mimarın elinden çıkmış gibi özenle yaratılmış yapılar olup, tabiatın gücünü görerek bir kez daha hayran kalmanızı sağlamaktadır.



Paleolitik Dönem’den beri sürekli yerleşim alanı olup, Anadolu kültür tarihine tanıklık eden Kapadokya bölgesinde özellikle Göreme ve civarında kayalara oyulmuş yüzlerce kilise ile Derinkuyu ve Kaymaklı Yeraltı Şehirleri dikkat çekicidir.

Yaklaşık 40 km²’lik bir alanı kapsayan Göreme Milli Parkı, Nevşehir, Ürgüp ve Avanos ilçeleri arasında bulunmakta olup, özellikle 7-13. yüzyıllar arasında baskılardan kaçan Hıristiyanların yerleşmesiyle Hıristiyanlığın önemli bir merkezi haline gelmiştir.



Selçuklu taş işçiliğinin en güzel örneklerinin sergilendiği kervansaraylar, türbeler, medreseler ile Osmanlı Dönemi yapıları bölgede görülmesi gereken kültürel değerlerdir.

Göreme Milli Parkı sınırları içinde Ürgüp, Ortahisar, Uçhisar, Açık Hava Müzesi, Zelve Ören Yeri ve Çavuşin alanları bulunmaktadır. Göreme Açık Hava müzesinde pek çok tarihi eser yer almakta olup, Elmalı Kilise, Tokalı Kilise, Kızlar ve Erkekler Manastırı, Yılanlı Kilise, Karanlık Kilise, Azize Barbara ve Aziz Basil Şapelleri, Çarıklı Kilise, Yusuf Koç Kilisesi ve Meryem Ana Kilisesi bunların en önemlileridir.





Comments

Popular Posts