Dünyanın en tehlikeli peyniri: Casu marzu

 


Casu marzu
, içinde canlı böcek larvası bulundurmasıyla ünlü olan Sardinya'ya özgü bir koyun peyniri olup, Sardinya kültür mirasının bir parçası sayılmaktadır.

Koyun sütünden yapılan ve pecorinoailesine ait dahil edilen peynir Sardinyaca'da casu modde, casu cundidu veya casu frazugi ya da İtalyanca'da formaggio marcio yani ‘çürük peynir’ olarak adlandırılmakta olup, bazı Korsika köylerinde casgiu merzu yani çarşamba peyniri adı verilen bir çeşidi de üretilmektedir.

Dünyanın en tehlikeli peyniri kabul edilen casu marzu, aynı adada üretilen ünlü callu de cabrettu peynirinden farklı olarak sağlık açısından sakıncaları sebebiyle yasadışı statüsüyle ve onu istila eden kurtçuklarla ilginç bir İtalyan icadıdır.



Üretim ve Tüketim

Sardunya Adası'nın çürük peyniri casu marzu larva güdümlü fermantasyon ürünüdür. Peynir yapımcıları fermantasyon sürecini, koyun sütü peyniri tekerleğinde, küçük bir delik açarak ve dışarıda bırakarak başlatmaktadır. Peynir sinekleri bu açıklıktan içeri sızmakta ve yumurtlamaktadır. Larvaların yumurtadan çıkmasından sonra, dışkıları peynirin yağlarını ve proteinlerini parçalayarak yumuşak, kremsi bir doku oluşturmaktadır. Casu Marzu, lagrimas (“gözyaşı”) olarak adlandırılan sıvı kabuktan sızdığında, yemeye hazır hale gelmiş demektir.

Elde edilen peynirin tadı oldukça keskin olmakla birlikte larvaların varlığı bir kenara bırakılırsa iyice olgunlaşmış gorgonzolaya benzemektedir. Peynir kurtları birkaç santim atlayabildiğinden tüketicilere tekerleği açarken gözlerini korumaları tavsiye edilmektedir. Gözünüze peynir kurdu kaçması pek hoş bir durum olmamakla birlikte ancak larvalar canlı yenildiklerinde mide bulantısına ve kusmaya sebep olabilirler. Bununla birlikte peynirin yenilebilmesi için içindeki kurtların canlı olması lazımdır, çünkü içindeki kurtlar ölmüşse bu peynirin yenilmeyecek durumda olduğunun işareti sayılmaktadır.


pane carasau

Tavsiye etmiyorum ancak illa yemek istiyorsanız bir çeşit gözleme olan pane carasau yani karasau ekmeği üzerine casu marzu peynirini içindeki kurtlar ölene dek iyice ezerek sürmek ya da ağzı kapatılabilen torbalar içerisine koyup iyice ezdikten sonra tüketmek akıllıca olacaktır. 

Casu marzu'nun yasal statüsü sağlık riskleri nedeniyle biraz karışık olup, bu yüzden Sardunya adasında bile bulunması zordur. Bu peynir bölgenin geleneksel bir yemeği olup çoğunlukla düğünlerde ve kutlamalarda tüketilmektedir. Sardunya’da bir peynir dükkânına gidip orada yoksa nerede bulabileceğinizi sormak en akıllıca yöntem olacaktır.

Videoyu İzleyin: 


Kaynak: (Casu marzu peyniri)
https://ozhanozturk.com/2019/09/11/casu-marzu-peyniri/


Comments

Popular Posts