Amalfi Sahili (Costiera Amalfitana)
Amalfi Sahili ya da İtalyanca Costiera Amalfitana, Salerno Körfezi kıyısında uçurum eteklerine inşa edilmiş Ortaçağ balıkçı köylerinin mimari yapısını koruması sebebiyle UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne giren olağanüstü güzel sahil şeridinin adıdır.
Amalfi sahilinde bulunan yerleşimler batıdan doğuya Positano, Praiano, Furore, Conca dei Marini, Amalfi, Atrani, Ravello, Minori, Maiori, Cetara ve Vietri sul Mare'dir.
Tıpkı daha kuzeyde Cinque Terre bölgesinde olduğu gibi Amalfi Sahili’nde de denizden dağa geçiş kusursuzdur: Dağların kenarları ekilebilir arazi kanatçıkları oluşturmak için yüzyıllar boyunca insan emeğiyle şekillendirilerek teraslandırılmıştır.
Amalfi sahilinin Sorrento ve Amalfi kasabalarını birbirine bağlayan 80 km uzunluğundaki muhteşem manzaralı 163. Devlet otoyolu (Strada Statale 163 çento sesanta tre) yolu 19. yüzyılın ilk yarısında Bourbon döneminde inşa edilmiş olup, İtalya'nın en güzel yollarından biri olarak kabul edilmektedir.
Güzergâhının büyük bölümünde kıyı kayalıklarının kenarından oyulması suretiyle inşa edilen sahil yolunun yapımından önce, yerli halk tüm kasabalara patikalar ile ulaşıyordu. Günümüzde kıyıdaki kalabalıktan kaçma şansı sağlayan bu patikalar İtalya’nın en sevilen yürüyüş rotalarından birisidir.
1997'de UNESCO Dünya Mirası Listesine eklenen Amalfi Kıyısı’na yayılan 13 kasaba bulunmaktadır:
Amalfi
Sahile adını veren Amalfi kasabası, sakinlerinin buğday öğütmek için yaptıkları büyük bir değirmenle anılan Değirmenler Vadisi'nin (Valle dei Mulini) tam ağzında yer almaktadır.
yüzyılda Ostrogotlardan kaçan mülteciler sayesinde canlı bir şehir haline dönüşen Amalfi Bizans'a bağlı olarak gelişmiş, Salerno limanını kuran Lombardlarınakınlarına bir süre direndikten sonra 836’da boyun eğmiştir. Bununla birlikte 3 yıl sonra 839’da Lombardların zayıf düşmesinden ve Bizans’ın uzaklığından faydalanarak bağımsız bir cumhuriyet olmayı başarmıştır.
Müslüman Araplarla ilişkileri sayesinde 9. Yüzyılda Doğu Akdeniz ticaretinde büyük bir hisse edinen Amalfi önemli bir medeniyet merkezi haline gelmiştir. Amalfili denizciler mıknatıslı pusulayı mükemmelleştirirken, Deniz ticaret hukukuyla ilgili kanunları sonraları başka milletler tarafından da benimsenmiştir.
Amalfililer, Hospitalye Şövalyeleri ve Saint-Jean Şövalyeleri tarikatlarını kurmuş, en parlak dönemlerini 11. Yüzyıl başlarında yaşamışlarsa da aynı yüzyıl ortalarında Norman akınlarına boyun eğmek zorunda kalmışlardır. Dört İtalyan Deniz Cumhuriyeti'nin ilki olan Amalfi bu tarihten sonra Bizans ve onun müttefiki Venedikile çatışmaya başlamış, imtiyazlarını kaybettiğinde gerileme dönemine girmiştir. 1131’de Sicilya krallığına katılmışsa da 1135 ve 1137’de Pisa tarafından tahrip edilmiştir.
Amalfi, dimdik yamaçlardan aşağı süzülen görkemli villaları, merdivenlerle birbirine bağlanan beyaz evleri, çakıl taşlı sahili ve önünde uzayıp giden ışıl ışıl denizi ile 1920-30’larda İngiliz aristokrasisinin gözde tatil mekânı olmuştur.
Sant'Andrea adıyla da bilinen Amalfi katedrali Piazza del Duomo meydanında yer alan 9. yüzyıl yapımı bir kilise olup, 11. yüzyıldan kalma bronz kapısı ve Arap-Romanesk izler taşıyan ön cephesiyle göz alıcıdır. 9. yüzyıl bazilikasının yanına 13. yüzyılda yeni katedral inşa edilmiş olup, 4. Haçlı seferi sonrasında Capua kardinali Petrus, Havari Andreas'ın İstanbul'da bulunan kemiklerini buraya getirmiştir.
Arap-Norman tarzındaki çan kulesi ve büyüleyici Cennet Manastırı (Chiostro del Paradiso), muhteşem manzarasıyla San Pietro della Canonica Manastırı, Amalfi deniz cumhuriyeti cephaneliği (Gli Arsenali della Repubblica), El Yapımı Kâğıt Müzesi(Museo della Carta) görülmeye değer diğer yerlerdir.
Amalfi’ye gitmişken yazın -özellikle Ağustos ayında oldukça- kalabalık olan sahilinde denize girebilir, yarım veya tam günlük tekne gezilerine ve Ferriere vadisinde düzenlenen yürüyüş turlarına katılabilir, bölgeye özgü limon likörü limoncello içebilirsiniz.
Comments
Post a Comment