Grossglockner Dağ Yolu ve Hallstatt

 



Grossglockner Yüksek Alp Yolu (Almanca Großglockner-Hochalpenstraße), Avusturya'daki en yüksek dağ geçidi yolu olup, adını Brenner Geçidi'nin doğusunda Alpler'in ve Avusturya'nın en yüksek dağı olan Grossglockner dağından almıştır.

Avusturya İmparatoru I. Franz Joseph ve eşi Elisabeth'in 1856'da yaptığı ziyaretten sonra popüler olan yol ziyaretçilerine Pasterze Buzulu, Grossglockner masifi, Glocknerwand ve kuzeybatıdaki Johannisberg'in panoramik manzarasını görme fırsatı sunmaktadır.

Orta Çağ'da Almanya ve İtalya arasında önemli bir ticaret yolu olan Grossglockner Yolu boyunca arabanızla nefes kesici bir sürüş ile ilerlerken gözlerinize ve ruhunuza eşsiz Alp manzarasıyla unutulmaz bir ziyafet çekeceğinizden şüpheniz olmasın.

Grossglockner Yüksek Alp Yolu turizm otoritelerince Alplerdeki en iyi 3 destinasyondan birisi kabul edilmektedir. Yeşil yaylaları, rengarenk çiçeklerle kaplı çayırları, gürleyen şelaleleri, yazın bile varlığını sürdüren buzulları, doğal ortamlarında rastlayacağınız dağ keçileri, tiz ıslıklarıyla uğultulu rüzgara eşlik eden dağ sıçanları, akbabalar ve altın kartalları ile sadece dağcılık merakı olanların değil bölgeyi ziyaret eden hiçbir turistin ıskalamaması gereken bir doğa cenneti.



Yapılışı

1924'te bir grup Avusturyalı uzman Hochtor üzerinden yüksek geçişli bir yol planı sunduğunda, Avusturya, Almanya ve İtalya'da sadece 154.000 özel otomobil, 92.000 motosiklet ve 2.000 kilometre asfalt yol bulunmaktaydı. Avusturya, Birinci Dünya Savaşını kaybetmenin ekonomik sonuçlarından mustarip olup, imparatorluk toprakları yedide birine düşmekle kalmamış aynı zamanda uluslararası pazarlarını kaybeden ülke yıkıcı enflasyona maruz kalmıştı. 3 metrelik bir çakıl yolun mütevazı tasarımı bile bu dönem için çok pahalı görünüyordu. Bununla birlikte 1929'daki New York borsasındaki çöküş sonrasında dağ vadilerini motorlu turizme açmayı sağlayacak bir yol inşa etme dürtüsü yeniden canlanmıştır.

Günümüzde Otoyol 107 olarak bilinen bu dağ yolu 1930 ile 1935 yılları arasında yol mühendisi Franz Wallack ve Salzburg'un ileri görüşlü eyalet valisi Franz Rehrl'in sayesinde inşa edilmişti. 3.500 yıldan fazla bir süredir Keltler, Romalılar ve sonraki uygarlıkların kullandığı yol günümüzde Salzburg'dan güneye doğru veya Lienz'den kuzeye doğru yola çıkan maceraperest sürücüleri kendine çekmektedir.



Manzara ve Güzergâh

Grossglockner Yolu aslında Alpler'in en büyük koruma alanı Hohe Tauern Ulusal Parkı'nın merkezinde başlamakta olup burada iyi bir yemek bulabileceğiniz restoranlar ve temel konaklama ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz düzinelerce güzel köy vardır.

Bruck'tan Heiligenblut'a  kadar olan 75 km’lik şerit en zor parkur olup, Edelweiss-Spitze ve Kaiser-Franz-Josefs-Höhe adlı iki muhteşem zirveleri ve Grossglockner'ın muhteşem manzaraları sürücülerin keskin virajlarda gözlerini tutmalarını zorlaştırmaktadır. Buzul Yolu adı verilen Pasterze ve Johannisberg'in eşsiz manzaralarıyla dolu yaklaşık 10 km’lik şerit ise unutulmaz bir yolculuk yaşamanıza sebep olacaktır.



Hallstatt

Salzburg seyahatiniz sırasında uğrayabileceğiniz, kuruluşu asırlar öncesine dayanan tarihi Hallstatt köyü fiyort benzeri sakin bir göle bakan dağ ile su arasına sıkışmış zarif teraslı balıkçı kulübeleri ve zarif kiliseleriyle en çok fotoğraflanan turistik yerlerden birisidir. Burada dünyanın bilinen ilk tuz madenlerinin girişine kısa bir yürüyüşle ulaşabileceğiniz gibi dağa çıkabileceğiniz bir de füniküler bulunmaktadır.

Hallstatt kasabası, küçüklüğüne rağmen genellikle dünyanın en güzel ve en ünlü göl kenarı kasabalarından biri olarak kabul edilir. Avusturya'da araba ile seyahat etmiyorsanız, Hallstatt'a toplu taşıma ile gitmek birkaç tren ve feribot bağlantısı gerektirecek karmaşık bir plan ile sağlanabilmektedir. Viyana, Hallstatt'a arabayla 3, müziği başkenti Salzburg ise yaklaşık 1 saat mesafede bulunmaktadır.

Hallstatt çok küçük bir kasaba olduğundan, tadını çıkarmak için 1-2 gün yetmekte, ana cazibe merkezi pitoresk kasabanın kendisi olduğundan bolca yürüyüşe hazır olmalısınız. Hallstatt-Dachstein Salzkammergut bölgesi UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde bulunmaktadır.

Avrupa'nın en eski yerleşim yeri olarak kabul edilen Hallstatt, Hallstatt Çağı olarak bilinen MÖ 800'den 400'e kadar erken bir Demir Çağı kültürünün merkezinde olup, MÖ 2. Binli yıllardan bu yana buradaki tuz yataklarının kullanıldığı bilinmektedir.

7000 yıllık Hallstatt tarihini sergileyen küçük ama ilginç bir müze olan Kültürel Miras Müzesini mutlaka görmelisiniz.

Dachstein Buz Mağarası

Gölün karşısında Dachstein'da buz şelaleleri, göller ve göletler bulunan mağaralar bulunmakta olup, 1 Haziran - 30 Eylül  tarihleri arasında, yolcular 31 Euro tutarında BİLET SATIN alarak karşılığında buz mağarası ve Hallstatt Gölü'nde tekne gezisine katılabilirsiniz.

Hallstatt kasabası, küçüklüğüne rağmen genellikle dünyanın en güzel ve en ünlü göl kenarı kasabalarından biri olarak kabul edilir. Hallstatt-Dachstein Salzkammergut bölgesi UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde bulunmaktadır.

*Grossglockner Dağ Yolu ve Hallstatt (Avusturya) yazım: https://ozhanozturk.com/2020/10/26/grossglockner-dag-yolu-ve-hallstatt-avusturya/


Grossglockner Dağ Yolu ve Hallstatt (Avusturya) Video




Comments

Popular Posts